No one undertakes research in physics with the intention of winning a prize. It is the joy of discovering something no one knew before.

  • Flower power

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Golden sunset

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Flower power again

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Stormy coast

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

  • Splash!

    Lorem ipsum dolor sit amet, consetetur sadipscing elitr, sed diam nonumy eirmod tempor invidunt ut

duminică, 8 martie 2015

Marie Curie


Marie Curie, născută Maria Salomea Skłodowska (n. 7 noiembrie 1867, Varșovia; d. 4 iulie 1934, Sancellemoz, Franța) a fost o savantă poloneză stabilită în Franța, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel și singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii științifice diferite (fizică și chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul elementelor radioactive, al radioactivității naturale și al aplicațiilor acestora în medicină. A fost soția unui laureat al Premiului Nobel, fizicianul Pierre Curie, și mama unei laureate a Premiului Nobel (Irène Joliot-Curie). Cu excepția fiicei sale Ève Curie (scriitoare), toți descendenții săi vor urma cariere științifice.
Publicația Time a considerat-o una dintre cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.
Marie și Pierre Curie au fost oameni de știință dedicați și devotați unul celuilalt. La început, ei lucrau la proiecte separate. Ea a fost fascinată de descoperirile lui Henri Becquerel, un fizician francez ce a descoperit că uraniul emană radiații, mai slabe decât razele X descoperite de Roentgen.
Curie a dus munca lui Becquerel câțiva pași înainte, dedicându-și experimentele razelor emanate de uraniu. A descoperit că radiațiile emanate de uraniu rămân constante, indiferent de condiția sau forma uraniului. Radiațiile, a teoretizat ea, vin dintr-un element din structura atomică a elementului. Această idee revoluționară a pus bazele fizicii atomice și Marie Curie a și inventat termenul de radioactivitate pentru a descrie fenomenul. 
Pierre și-a pus deoparte propriile cercetări pentru a o ajuta pe Marie cu descoperirile în domeniul radioactivității. Lucrând cu pehblendă (oxid natural de uraniu cristalizat), cei doi au descoperit în 1898 un nou element. Au denumit elementul poloniu, după țara nativă a Mariei. Au descoperit și prezența unui alt material radioactiv în pehblendă, și l-au numit radiu. În 1920. soții Curie au anunțat că au produs un decigram de radiu pur, demonstrând exista sa ca element chimic individual. 
Marie Curie a făcut istorie în 1903 când a devenit prima femeie care a primit un Premiu Nobel în fizică. A primit prestigiosul titlu alături de soțul ei și de Henri Becquerel, pentru descoperirile lor în radioactivitate. Odată cu obținerea acestui premiu, soții Curie au dobândit și o reputație internațională pentru eforturile depuse în materie de știință, și au folosit premiul pecuniar pentru a-și continua cercetările.
În 1906 Marie Curie a suferit pierderi teribile. Soțul ei, Pierre, a fost omorât în Paris în urma unui accident cu o trăsură. În ciuda imensei dureri, a acceptat un post în catedra Universității din Sorbona, devenind prima femeie-profesor a insituției.

Curie obținut o altă mare onoare în anul 1911, câștigând al doilea Premiu Nobel, de această dată în chimie. A fost selectată pentru descoperirile sale în ceea ce privește radiumul și poloniul, și astfel a devenit primul om de știință care a câștigat două Premii Nobel.
În acestă perioadă, Marie Curie s-a alăturat altor oameni de știință faimoși, incluzându-i pe Albert Einstein și Max Planck.

Când cel de-al doilea război mondial a izbucnit, în 1914, Curie și-a dedicat timpul și resursele pentru a ajuta în acele momente dificile. Ea a promovat utilizarea mașinilor portabile cu raze X, aceste vehicule medicale primind mai târziu denumirea de ”Micile Curie”. După război, Marie Curie și-a folosit celebritatea pentru a-și dezvolta cercetările. A călătorit de două ori în Statele Unite (1921, 1929) pentru a aduna fonduri, cu scopul de a cumpăra radiu și a institui un institut de cercetare a radiului în Varșovia.


Toți acei ani în care a lucrat cu materiale radioactive au dăunat sănătății sale. Era cunoscută pentru faptul că ținea tuburile cu radiu în buzunarele halatului de laborator. În 1934, s-a internat în Sanatoriul Sancellemoz din Passay, Franța, pentru a se odihni și pentru a-și redobândi forțele. S-a stins din viață acolo, în 4 Iulie 1934. de anemie aplastică, cauzată de expunerea prelungă la radiații.

Marie Curie este cea mai cunoscută femeie om de știință din lume și a primit numeroase onoruri post-mortem. În 1995, rămășițele sale și ale soțului ei au fost înhumate în Panteonul din Paris, locul de veci al celor mai strălucite minți ale Franței. Marie Curie a devenit prima și singura femeie a căror rămășițe se odihnesc acolo.

Credits: Wikipedia    Biography.com    IFLS 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Go On Top